De Bloemen

Al mijn bloemen groeien buiten, in de volle grond, in het Nederlandse klimaat. Dit is een uitdaging omdat je geen invloed hebt op het weer. Afgelopen zomer was het lange tijd heel droog. Hierdoor stond de groei van de bloemen even stil. Toen het echter weer ging regenen, merkte ik dat de bloemen echt veel sterker waren geworden door hun ‘overlevingsstand!’ Ze hadden dikke stelen en gaven veel bloemen die ook nog eens lang goed bleven op de vaas. Het eerste seizoen teelde ik ongeveer 60 soorten. Dat is inmiddels uitgebreid naar.

Ik kies deze soorten uit op basis van informatie die ik heb over de groei buiten, de bloeiperiode en of het goede snijbloemen zijn. Wat ik ieder jaar weer zal proberen is het seizoen te verlengen. Mijn tweede seizoen begint al eerder doordat ik voorjaarsbollen heb geplant en een assortiment vaste planten heb aangelegd die al vroeger in het voorjaar zullen bloeien. Ook takken en bloeiende struiken kunnen het seizoen vervroegen. In het najaar probeer ik ook langer door te gaan door soorten die in het najaar bloeien en het gebruik van herfsttakken.

Lees meer…

Mijn bloemen teel ik op een natuurlijke manier. Ik gebruik geen chemische bestrijdings- en groeimiddelen. Enkel natuurlijke bodemverbeteraars en mest. In 2019 heb ik mijn eigen Skal-keurmerk aangevraagd. Dit is het keurmerk waarmee ik mijn bloemen biologisch mag noemen. De komende twee jaar zijn mijn bloemen nog in omschakeling, daarna 100 % biologisch.

Biologische bloemen zijn nog een relatief onbekend begrip in Nederland. Inmiddels ben ik met een groepje andere bloementelers uit het noorden een netwerk gestart. We komen bij elkaar om informatie uit te wisselen, elkaar te versterken en hopen een manier te vinden waarop we beter vindbaar worden voor de consument. Ook in de bloemistenwereld is er verandering te merken. De vraag vanuit de consument naar biologische bloemen stijgt. We proberen een manier te vinden om vraag en aanbod samen te krijgen.

Verder ben ik aangesloten bij Slowflowers. Dit is een website waarop alle kleinschalige, biologische bloementelers en pluktuinen in Nederland op te vinden zijn. Ook ben ik lid geworden van de BioTuinders vereniging. Wij hopen met een aantal biologische bloementelers rassenproeven uit te kunnen voeren en zo de beste zaden te vinden voor de snijbloemen. Ook kunnen we informatie uitwisselen over de teelt, de bemesting etc.